Zdrowa dieta dla Ziemi: mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw
5264
post-template-default,single,single-post,postid-5264,single-format-standard,cookies-not-set,stockholm-core-1.0.5,extensive-vc-1.7.7,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-5.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,menu-animation-underline,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive,evc-predefined-style

Zdrowa dieta dla Ziemi: mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw

Zdrowa dieta dla Ziemi: mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw

Doczekaliśmy czasów, gdy to, co jemy przestało być naszą prywatną sprawą, a stało się kwestią być albo nie być – przetrwania na Ziemi. Kilka dni temu 37 ekspertów z 16 krajów, po 2 latach badań w ramach komisji EAT-Lancet orzekło, że gusta kulinarne człowieka katastrofalnie, niczym lądolód, przeobrażają naszą planetę. Antropocen – bo tak nazywa się epoka geologiczna trwająca od 200 lat, jest zdeterminowany wyborami człowieka, jak plejstocen lodowcem.
Uruchomiliśmy procesy degradacyjne środowiska kilka pokoleń wstecz, inicjując tym samym szósty w historii Ziemi wiek wymierania gatunków. 
To oczywiście tragiczna, ale w pewnym sensie też dobra wiadomość. Bo jeśli to Antropos ( z greki anthrōpos – człowiek) kreuje rzeczywistość – inicjuje procesy – decyzja o przyszłości ciągle należy do nas. Potwierdzają to światowej klasy eksperci pracujący dla EAT-Lancet, którzy opracowali strategię wyjścia z impasu. Ich zdaniem mamy jakieś 30 lat, by powstrzymać i odwrócić procesy degradacji Ziemi, zanim będzie za późno.
Choć może to zabrzmieć niewiarygodnie, wystarczy byśmy przeszli na “dietę planetarną” – zmienili sposób odżywiania dostosowując go do rzeczywistych potrzeb naszych organizmów. 
Jeśli się nam uda do 2050 roku zoptymalizować sposób odżywiania, nie tylko ograniczymy zachorowalność na zawał serca, udary i nowotwory, ale uchronimy miliony ludzi rocznie przed skrajną nędzą oraz przywrócimy naszej planecie przyszłość.
Jak powiedział Line Gordon, dyrektor Stockholm Resilience Center na Uniwersytecie w Sztokholmie:

 

Ludzkość nigdy nie próbowała zmienić systemu żywnościowego w tej skali. Może to brzmi fantastycznie, fantazja wcale nie musi być zła … czas marzyć o dobrym świecie.*

 

Teresa Majewska – psychodietetyk
*https://bit.ly/2Vemzm9
“The planetary health diet New Lancet report demonstrates why diet and food production must radically change to improve health and avoid potentially catastrophic damage to the planet”

Brak komentarzy

Komentarze