25 stycznia 2019
Zdrowa dieta dla Ziemi: mniej czerwonego mięsa, więcej warzyw
Doczekaliśmy czasów, gdy to, co jemy przestało być naszą prywatną sprawą, a stało się kwestią być albo nie być – przetrwania na Ziemi. Kilka dni temu 37 ekspertów z 16 krajów, po 2 latach badań w ramach komisji EAT-Lancet orzekło, że gusta kulinarne człowieka katastrofalnie, niczym lądolód, przeobrażają naszą planetę. Antropocen – bo tak nazywa się epoka geologiczna trwająca od 200 lat, jest zdeterminowany wyborami człowieka, jak plejstocen lodowcem.
Uruchomiliśmy procesy degradacyjne środowiska kilka pokoleń wstecz, inicjując tym samym szósty w historii Ziemi wiek wymierania gatunków.
To oczywiście tragiczna, ale w pewnym sensie też dobra wiadomość. Bo jeśli to Antropos ( z greki anthrōpos – człowiek) kreuje rzeczywistość – inicjuje procesy – decyzja o przyszłości ciągle należy do nas. Potwierdzają to światowej klasy eksperci pracujący dla EAT-Lancet, którzy opracowali strategię wyjścia z impasu. Ich zdaniem mamy jakieś 30 lat, by powstrzymać i odwrócić procesy degradacji Ziemi, zanim będzie za późno.
Choć może to zabrzmieć niewiarygodnie, wystarczy byśmy przeszli na “dietę planetarną” – zmienili sposób odżywiania dostosowując go do rzeczywistych potrzeb naszych organizmów.
Jeśli się nam uda do 2050 roku zoptymalizować sposób odżywiania, nie tylko ograniczymy zachorowalność na zawał serca, udary i nowotwory, ale uchronimy miliony ludzi rocznie przed skrajną nędzą oraz przywrócimy naszej planecie przyszłość.
Jak powiedział Line Gordon, dyrektor Stockholm Resilience Center na Uniwersytecie w Sztokholmie:
Ludzkość nigdy nie próbowała zmienić systemu żywnościowego w tej skali. Może to brzmi fantastycznie, fantazja wcale nie musi być zła … czas marzyć o dobrym świecie.*
Teresa Majewska – psychodietetyk*https://bit.ly/2Vemzm9
“The planetary health diet New Lancet report demonstrates why diet and food production must radically change to improve health and avoid potentially catastrophic damage to the planet”
Brak komentarzy